Vill du utbilda dig till elektriker?

Elektriker är ett jobb som jag älskar väldigt, väldigt mycket! Jag har jobbat som elektriker i många år och det är ett yrke som ger mig en enorm frihet. Varje dag är annorlunda och jag lär mig nya saker hela tiden. Det bästa med yrket är att det finns så många olika jobbmöjligheter. Du kan arbeta inom privat- eller offentlig sektor, inom industrin eller på byggen – det finns alltid något som passar dig.

Att bli elektriker kräver inga speciella förkunskaper, utan du lär dig yrket under din utbildning. Utbildningen tar tre år och du lär dig allt om elektricitet, elektriska installationer och säkerhet. Det är viktigt att vara noggrann när man arbetar med elektricitet, eftersom fel kan orsaka allvarliga skador. Utbildningen ger dig också en grundläggande kunskap om maskiner och elteknik. Detta kan vara viktigt om du vill arbeta inom industrin eller som servicetekniker. Innan du börjar din utbildning ska du bestämma vilken typ av elektriker du vill bli. Det finns elektriker som arbetar med elinstallationer, elektronik, tele- och datateknik samt automation. Detta är ett yrke som jag rekommenderar alla att utbilda sig till. Det är ett roligt och spännande yrke som ger dig riktigt bra livsvillkor. Särskilt lönerna kan bli riktigt bra efter ett tag och eftersom du kan välja var du kan jobba kan du jobba i hela Sverige men även utomlands. Själv bor och arbetar jag i Årjäng, och här har jag barnen och familjen men innan dess jobbade jag i vår huvudstad i ett par år och tyckte det var roligt. Det här är ett jobb som även passar för kvinnor, även om det är ett mansdominerat yrke. Men alltfler kvinnor väljer en bana inom denna bransch och jag ska säga att kvinnor i allmänhet är mer lugna än män och kanske något mer noggranna också.